maanantai 18. lokakuuta 2010

Lääkitystä tarkkaavaisuushäiriöihin?

Olen yrittänyt viime aikoina hankkia puolueetonta tietoa ADHD- ja ADD-lasten tarkkaavaisuushäiriöiden hoidosta. Paikallinen perheneuvolamme suosittaa hoidoksi terapiaa ja Concerta-lääkitystä.

Concertassa vaikuttava aine on metyylifenidaatti, joka on amfetamiinijohdannainen. Sen muita kauppanimiä ovat Ritalin ja Equasym Retard. Netistä löytyvän Lääkeinfo.fi:n mukaan "Concerta kiihdyttää tiettyjen alitoimivien aivojen osien toimintaa. Lääke voi parantaa tarkkaavuutta (tarkkaavuuden kestoa) ja keskittymiskykyä ja vähentää impulsiivista käyttäytymistä."

Tietoa siitä, mihin tuo vaikutus tosiasiassa perustuu, on vaikea netistä omin neuvoin löytää. Googlettamalla sanaa 'concerta' tai 'metyylifenidaatti' löytyy mm. linkkejä, joissa päihteiden käyttäjät kertovat kokemuksistaan ko. lääkkeestä. On hieman hämmentävää lukea, että Concerta on monelle lääkkeiden väärinkäyttäjälle tuttu aine, jonka "nousuja" ja "laskuja" vertaillaan muihin koviin lääkeaineisiin. Päihdelinkki.fi:n keskustelupalstalla jotkut tosin moittivat ainetta huonoksi viihdekäyttöön, koska vieroitusoireet ovat todella kovat verrattuna aineesta saatuun hyötyyn.

Toisaalla monet vanhemmat kiittelevät lääkkeen vaikutuksia. Osa nuorista, jotka ovat itse lääkettä käyttäneet, ovat lääkitsemistä vastaan, osa on huomannut sen auttavan. Monet perustelevat lääkkeen käyttöä sillä, että lapsella on viimeinkin mahdollisuus keskittyä ja oppia tunneilla. Vanhemmat ja opettajat kehuvat kilvan, kuinka lapsesta on tullut iloisempi ja oppivaisempi. Heidän mielestään olisi suorastaan väärin, jos lapsi ei saisi kokea sitä oppimisen iloa, jonka he voivat lääkityksen avulla saavuttaa.

Kukapa äiti tai opettaja ei sellaista omalle lapselleen tai oppilaalleen soisi.

Toisaalta netistä voi lukea myös varoittavia esimerkkejä lääkityksestä. Joidenkin tilastojen mukaan USA:ssa lapsia on kuollut Ritalinin käytön seurauksena.

Concertan ja Ritalinin vaikuttava aine on amfetamiinijohdannainen ja siksi monet niiden puolustajat ovat tiukasti sitä mieltä, että kyseessä ei missään nimessä ole sama huumaava aine kuin amfetamiini. Molemmilla lääkkeillä on kuitenkin pitkä lista mahdollisia sivuoireita.

Concertan sivuoireiksi mainitaan mm. (lähde: Lääkeinfo.fi)

(n. 1 potilas /10 potilaasta)
- epätasaiset sydämenlyönnit (sydämentykytys)
- mielialan vaihtelut tai heilahtelut tai persoonallisuuden muutokset
- päänsärky
- hermostuneisuus
- unettomuus
- nivelkipu
- suun kuivuminen
- kuume
- epätavallinen hiusten lähtö tai oheneminen
- poikkeuksellinen unisuus tai uneliaisuus
- ruokahaluttomuus tai ruokahalun väheneminen
- kutina, ihottuma tai punoittava, kutiseva ihottuma (nokkosihottuma)
- yskä, kurkkukipu tai nenän tai kurkun ärsytys
- korkea verenpaine, nopea sydämensyke (takykardia)
- huimaus, hallitsemattomat liikkeet, yliaktiivisuus
- aggressiivisuus, kiihtyneisyys, jännittyneisyys, masentuneisuus, ärtyisyys ja poikkeava käytös

(1/100)
- itsemurha-ajatukset tai -tuntemukset
- epätodellisten asioiden näkeminen, tunteminen tai kuuleminen, nämä ovat psykoosin merkkejä
- hallitsematon puhe tai vartalon liikkeet (Touretten oireyhtymä)
- allergisen reaktion oireet kuten ihottuma, kutina tai nokkosihottuma, kasvojen, huulten, kielen tai muiden kehon osien turpoaminen, hengenahdistus, hengityksen vinkuminen tai hengitysvaikeudet
- ummetus
- epämukavuuden tunne rinnassa
- verta virtsassa
- tärinä tai vapina
- kahtena näkeminen tai näön hämärtyminen
- lihaskipu, lihasnykäykset
- hengenahdistus tai rintakipu
- kohonneet arvot maksakokeissa (näkyvät verikokeessa)
- vihaisuus, levottomuus tai itkuisuus, ylikorostunut tietoisuus ympäristöstä, univaikeudet


(1/1000)
- poikkeuksellinen kiihtyneisyys, yliaktiivisuus ja estottomuus (mania)
- seksuaalisen halukkuuden muutokset
- hämmentyneisyys
- laajentuneet pupillit, näkövaikeudet
- rintojen turvotus miehillä
- liikahikoilu, ihon punoitus, punoittava, näppyläinen ihottuma

(1/10 000)
- sydänkohtaus
- kouristuskohtaukset (kouristuskohtaukset, epilepsia)
- ihon hilseily tai punertavat läiskät iholla
- hallitsemattomat lihasnykäykset silmissä, päässä, niskassa, vartalossa ja hermostossa, mikä johtuu väliaikaisesta verensaannin estymisestä aivoissa
- halvaantuminen tai liikkeiden ja näön häiriöt, puhevaikeudet (nämä voivat viitata aivoverisuonihäiriöihin)
- verisolujen (puna- tai valkosolut, verihiutaleet) määrän väheneminen, joka voi lisätä infektioalttiutta ja verenvuoto- ja mustelmataipumusta
- äkillinen kehon lämpötilan kohoaminen, erittäin korkea verenpaine ja vaikeat kouristuskohtaukset (maligni neuroleptioireyhtymä). Ei ole varmaa, että tämän haitan aiheuttaja on metyylifenidaatti tai jokin sen kanssa samanaikaisesti otettu lääke.
- sydänkohtaus
- äkkikuolema
- lihaskramppi
- pienet punaiset jäljet iholla
- aivovaltimotulehdus tai -tukkeuma
- maksan toimintahäiriö mukaan lukien maksan vajaatoiminta ja kooma
- muutokset kokeiden tuloksissa mukaan lukien maksa- ja verikokeet
- itsemurhan yritys, poikkeavat ajatukset, tunteiden tai tuntemusten puuttuminen, toimintojen loputon toistaminen, pakkomielteinen keskittyminen vain yhteen asiaan
- sormien ja varpaiden tunnottomuus, kihelmöinti ja värinmuutokset (valkoisesta siniseen ja sen jälkeen punaiseen) kylmässä (Raynaud’n oireyhtymä).

(ei todettua esiintymistiheyttä)
- toistuvat ei-toivotut ajatukset
- selittämätön pyörtyminen, rintakipu, hengenahdistus (nämä voivat viitata sydänvaivoihin)
- migreeni
- erittäin korkea kuume
- hitaat, nopeat tai ylimääräiset sydämenlyönnit
- vaikea epilepsiakohtaus (grand mal -kohtaus)
- harhakuvitelmat, sekavuus
- kova vatsakipu, johon usein liittyy pahoinvoinnin tunne ja oksentelu
- aivoverisuonihäiriöt (aivohalvaus, aivovaltimotulehdus tai aivoverisuonen tukos).

Tätä listaa tavatessa on ihan pakko tarkistaa, millaisia oireita amfetamiinin käytöstä ilmenee.

A-Klinikkasäätiön ylläpitämän Päihdelinkki-sivuston mukaan:

"Amfetamiinin välittömiä psyykkisiä vaikutuksia ovat hyvänolon ja energisyyden tunne. Annosta suurennettaessa käyttäjästä tulee puhelias ja levoton. Hän voi tuntea itsenä voimakkaaksi ja ylivertaiseksi. Monet käyttäytyvät aggressiivisesti tai vihamielisesti. Amfetamiini vaikuttaa keskushermoston lisäksi sydämeen, keuhkoihin ja muihin elimiin. Jo suhteellisen pienillä annoksilla ruokahalu vähenee, hengitys ja sydämen lyöntitiheys nopeutuvat, verenpaine kohoaa ja pupillit laajenevat. Suuremmat annokset aiheuttavat kuumeilua, hikoilua, päänsärkyä, näön hämärtymistä ja huimausta. Erittäin suurten annoksien vaikutuksia ovat sydämen rytmihäiriöt, kouristukset ja koordinaatiokyvyn menetys. Tällöin puhutaan amfetamiinimyrkytyksestä. Amfetamiinin käytöstä johtuvien kuolemien syitä ovat aivoverenvuoto, sydänhalvaus ja korkea kuume."

Jokainen tehköön omat johtopäätöksensä.

Vastuu lääkityksen aloituksesta on vanhemmilla, mutta mistä he voivat löytää luotettavaa tietoa päätöksensä pohjaksi.

Perheneuvolassa yksikään työntekijä ei maininnut ruokavalion ja ravintolisien, mm. kalaöljyn myönteisistä vaikutuksista tarkkavaisuushäiriöistä kärsivien lasten hoidossa, vaikka asiasta on tehty useita tutkimuksia ympäri maapalloa. Mutta se onkin kokonaan uuden postauksen arvoinen aihe.

14 kommenttia:

  1. Dr. Phil on käsitellyt aihetta myös omassa ohjelmassaan. http://drphil.com/shows/show/371/?preview=&versionID=

    VastaaPoista
  2. Poliklinikka.fi-sivustolta löytyy lisää tietoa lääkityksen riskeistä:

    http://www.poliklinikka.fi/?id=4700278&page=5575414

    VastaaPoista
  3. Metyylifenidaatti EI OLE amfetamiinin johdannainen. Jokainen vähänkin kemiaa ymmärtävä kyllä tämän ymmärtää.
    Asiallista tietoa metyylifenidaatin vaikutustavasta löytyy artikkelista :

    Nuorten aktiivisuus- ja tarkkaavuushäiriön lääkehoidon perusteet
    Duodecim
    2003;119(16):1553-1562
    Eila Airaksinen ja Mauno M. Airaksinen

    Katsokaa hyvät ihmiset tietoa siitä mitä tapahtuu kun ei saa lääkettä. Puolet pohjoismaisista vangeista on hoitamattomia ADHD-ihmisiä, 1/5 alkoholisti on ADHD, 1/3 päihteiden sekakäyttäjä on ADHD jne. Joka kolmas hoitamaton ADHD sairastuu päihderiippuvuuteen, asianmukaisesti hoidettuna (lääkkeet)riski putoaa 13 prosenttiin kun se muulla väestöllä on 11 prosenttia.

    VastaaPoista
  4. Aina on hyvä ensin tutkia huolella, mistä lapsen tarkkaavaisuushäiriöt johtuvat.

    Esim. jos lapsella on kielellisiä erityisvaikeuksia, se voi näkyä mm. keskittymisen vaikeutena. Jos lapsen ns. sisäinen puhe on kehittymätöntä, hänellä voi olla vaikeuksia oman toimintansa ohjaamisessa. Kielelliset erityisvaikeudet voivat näkyä myös vuorovaikutuksen ongelmina. Jos lapsen sanavarasto on puutteellinen, hänen voi olla hankala ymmärtää esim. opetuspuhetta. Puutteelliset taidot kuormittavat muistia, oppilas väsyy ja keskittyminen herpaantuu.

    Kielellisiin erityisvaikeuksiin ei ole kehitetty pilleriä. Tällaiset lapset tarvitsevat koulussa erityistä tukea, pienryhmäopetusta ja mahdollisesti koulun ulkopuolista tukea.

    Kaikki keskittymishäiriöt eivät siis ole diagnostoitavissa ADHD:ksi.

    VastaaPoista
  5. Koulun ulkopuolista KUNTOUTUSTA piti sanomani.

    VastaaPoista
  6. Aika hysteerinen postaus, kun käy ihan minkä tahansa lääkkeen haittavaikutusluetteloa läpi voi kirjotella yhtä hysteeristä materiaalia kuinka lääkkeet on vaarallisia, flunssa tappaa jne. Kyllähän se hurjalta lääkkeeltä paperilla näyttää mutta hoitamattoman adhd-lapsen tulevaisuus näyttää vielä hurjemmalta. Vanhemmille jotka kieltäytyvät lääkitsemästä adhd-lastaan metyylifenidaatilla voivat 10v päästä katsoa vankilan portilla vielä peiliin ennenkun menevät tervehtimään yhteiskunnasta syrjäytynyttä lastaan. Adhd-ihminen tarvitsee lääkettä (stimulointia) ja lääkitsee kyllä itse itseään jos muut eivät sitä tee= FAKTA joka pätee jokaiseen adhd-ihmiseen. Itselläni on vaikea adhd ja tuohon aikaan kun olin lapsi ei koko sairautta edes tunnettu. Lujaa meni lapsuus, nuoruus, ja aika pitkälle aikuisuuteen piti tulla kunnes diagnoosin ja lääkkeet sain sairauteeni. Lähestulkoon kaikki tuli nuorena tehtyä. Huumeista tuli heroiinia lukuunottamatta kaikki tutuiksi vuosien käytön aikana. Välillä kolkuteltiin taivaan portteja mutta hengissä selvittiin ja vankilalta vältyttiin. Syyn toiminnalleni tiedän, hoitamaton adhd. Nyt ollaan tuosta noustu ja kaikki on kunnossa, ei olisi tarvinnut noin vaikean kautta tulla tähän päivään jos olisin jo lapsena saanut lääkehoitoa, onneksi se joka ei tapa niin vahvistaa. Toivottavasti sinä joka pohdit lääkityksen aloittamista oman lapsesi kohdalla teet oikean ratkaisun ja tarjoat helpomman tien kuljettavaksi.

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommentistasi!

    Kun kirjoitin tuota postausta lokakuussa, hysteerinen on hyvä sana kuvaamaan tuolloisia tuntemuksiani.

    Syksyllä tunsin olevani puun ja kuoren välissä,koska minun piti tehdä äärettömän vaikea ratkaisu.

    Minäkin kävin mielessäni läpi maalailemasi kauhukuvat vankiloista ja ruumishuoneilta, mutta siitäkin huolimatta päädyin oman poikani kohdalla olla aloittamatta lääkitystä.

    Nyt 7 kuukautta myöhemmin olen edelleen tyytyväinen ratkaisuuni.

    Pojalleni ei ole diagnosoitu ADHD:tä, mutta hänellä on huomattavia kielellisiä vaikeuksia. Hän on käynyt nyt pari kuukautta neuropsykologisessa kuntouksessa, ja siitä näyttäisi olevan apua hänelle.

    Hienoa, että olet saanut apua nyt vanhemmalla iällä. Poikani on vasta 10-vuotias, enkä tällä hetkellä voi millään ennustaa, millainen hänen polkunsa tulee olemaan. Tällä hetkellä hänellä on kavereita, hänen itsetuntonsa on kohentunut ja koulu sujuu paremmin kuin viime syksynä. Jos tilanne alkaa jossakin vaiheessa luisua huonompaan suuntaa, mietimme asioita uudestaan.

    VastaaPoista
  8. Kyllä metyylifenidaatti on amfetamiinijohdannainen sen nyt näkee jokainen joka ymmärtää yhtään mitään kemiasta, oikeasti. Metyylifenidaatissa on amfetamiinin "runko" molekyylirakenteessa. Tarkemmin sanottuna metyylifenidaatti on metamfetamiinin johdannainen.

    VastaaPoista
  9. Amfetamiini
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Amfetamiini

    >>>
    Amfetamiini eli alfametyylifenetyyliamiini on päihde, tarkemmin sanottuna täyssynteettinen psykomotorinen stimulantti. Yleensä kansankielessä sana amfetamiini ymmärretään pääasiassa joko dekstroamfetamiiniksi, levoamfetamiiniksi tai metamfetamiiniksi. Amfetamiini on myös MAO-estäjä (MAOI).
    >>>

    Anita Puustjärvi
    lastenpsykiatrian ylilääkäri

    http://www.adhd-liitto.fi/vastaus179.htm

    >>>
    Metyylifenidaatti tai dekstroamfetamiini eivät sisällä sitä amfetamiinia, jota käytetään huumeena. Näistä kahdesta valmisteesta dekstroamfetamiini on läheistä sukua amfetamiinille, mutta käyttäytyy elimistössä toisin eikä aiheuta hyvänolontunnetta kuten amfetamiini. Myös sen kemiallinen rakenne on toinen. On kuvattu myös, että ADHD-nuorilla amfetamiini ei aiheuta samankaltaista vauhdikkuutta kuin tavallisilla nuorilla päihdekäytössäkään, ja että osa sortuu huumeeseen (joka aiheuttaa riippuvuutta) eräänlaisena itselääkintänä (tästä näyttö on epävarma, mutta havaintoja esim. huumeklinikoissa on jossakin määrin).
    >>>

    Metyylifenidaatti
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Metyylifenidaatti

    >>>
    Metyylifenidaatti on metamfetamiinin johdannainen ja kuuluu samoin amfetamiineihin.[2][3] Metyylifenidaatin kemiallinen kaava on C14H19NO2 ja CAS-numero 113-45-1.
    >>>

    >>>
    Tarkkaavaisuushäiriöiden luullaan johtuvan aivojen dopamiinijärjestelmän epätasapainosta. Koska metyylifenidaatti toimii dopamiinin takaisinoton estäjänä, se estää dopamiinin poistumista synapsista johtaen näin suurempiin dopamiinipitoisuuksiin. Metyylifenidaatti lisää myös dopamiinin vapautumista aivojen otsalohkossa. Nousseet dopamiinipitoisuudet parantavat tarkkaavaisuutta, vireystilaa, aloitekykyä ja keskittymiskykyä.
    >>>

    >>>
    Amfetamiiniriippuvuus

    Suomalaisen tutkimuksen mukaan metyylifenidaatista voi olla apua pahasti amfetamiiniriippuvaisten hoidossa. Metyylifenidaatti vähensi koehenkilöiden amfetamiinikäyttöä.[4]
    >>>

    Kalaöljykapseleilla on ollut lieviä hyviä vaikutuksia lapsilla, mutta eivät ole vieneet oireita pois. Adhd on ja pysyy.

    Kumpi tulere tässä yhteiskunnassa toteutumaan ennemmin. Erilaisen lapsen hyväksyminen luokassa siinäkin vaiheessa, kun muut ovat kehityksessään harpanneet aimo määrin eteenpäin ja opettajien silmissäkö hänenlaisensa tulee kaikkinensa jokaisen opettajan harteilla vaikuttamaan enkeliltä, joka tuo uutta joka päivään käyttäytymisellään.

    jos se olisi kodista lähtevän kurin ja kotiolojen syytä, että lapsi tietyllä tavalla koulussa käyttäytyy, tämän kait saisi kalanmaksöljyillä sun muilla fixattua ja tyynnyteltyä koulun ja vanhemmat uskomaan, että tällähän se lapsi saadaan ruotuun.

    onko se sitten niin, että nyt käytettävissä oleva lääkitysmuoto ei olisi siksi hyväksyttävä, kun siihen perustuu se huumausaineeksi luokiteltavan amfetamiinin tausta. tokihan nämä concerta un muut ovat huumausaoineeksi luokiteltu ja niihin erikseen pitää luvat kysyä+lääkäriltä jne.. rennekö lääkkeet saa.

    mitähän blogin kirjoittaja periaatteessa pitää linjanaan tässäkin asiassa jos kyseessä olisi hankala oppilas itsellään. kalanmaksaöljyllä, psykoterapialla, perhekeskusteluilla, koulun väliintulolla... Missä olisi kokonaisuus joka saisi opettajan tuntemaan kokonaisuuden miellyttäväksi?

    no, ihan yleissen hyvänvuoksi on lapsilla perusteöltua antaa omega3:sta ja 6:tta sun muita lisäravinteita, mutta eihän nämä korvaa perusruokavaliota, puhumattakaan lääkityksen sun muiden kokonaisuuksien hallintaa...

    No joo olen jäävi sinkkumiehenä puhumaan perheellisten puolesta, enkä siksi ota heiltä vuoroaan.

    toivotaan, kuitenkin että yhteiskunta muuttuisi siihen suuntaan, ettei tarvitsisi koulussakaan mennä enemmistön mukana vaan yksilötkin saisi olla yksilöitä ja opettajatkin saisivat keskittyä ammattiinsa...

    milloin tuo yhtälö vaan tulisi toteen kaikkien osapuolien hyväksyessä ne?

    Toivoessa lumen ja talven tuloa....

    VastaaPoista
  10. 16.5.2013

    Uutinen Aamulehdessä:

    http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194813775562/artikkeli/uusi+adhd-laake+luokitellaan+huumausaineeksi.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. lääketehtaat ratsastaa adhd lääkkeillä !!!! ja todella . ei nuota ollut ennenkään ja ihmisiä tuli !!

      Poista
  11. vanhemmat katsokaa itseänne peiliin . lapsille tuollaisia myrkkyjä
    ei ole ennenkään annettu ja on ihmisiä tullut . lääke tehtaat nuolla ratsastaa
    eikä mikää muu !!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!

      Nyt neljä vuotta myöhemmin olen edelleen tyytyväinen ratkaisuuni, johon tuolloin päädyin. Lapseni pääsi opiskelemaan pysyvästi pienryhmään ja asiantuntevan opettajan ohjauksessa koulunkäynti on sujunut hyvin ja poika on saanut kasvaa ja kehittyä omaan tahtiinsa ilman kemiallisia aineita.

      Voimia ja jaksamista kaikille vanhemmille!

      Poista
    2. Olen 35-vuotias hyvällä tuurilla pelastunut nainen. Teinivuosien ystävistä osa on kuollut, jollakin on lukuisia törkeitä huumausainerikoksia takanaan ja useammilla vankilakeikkoja kärsittynä. Jo tuolloin pojat kulkivat of/off lastenkodeissa. En osaa sanoa, mikä sai minut irti heistä, koulun vaihto mahdollisesti. Kuljin puhutteluissa, perheneuvolassa ja psykologilla. Sen jälkeen seurasi 20 vuotta koulua ja töitä. Rimanalituksia on paljon molemmissa. Sain diagnoosin jokunen viikko sitten ja lääkitys aloitettiin. Nyt tunnen oloni katkeraksi siitä, etteivät edes ammattilaiset pystyneet auttamaan minua, vaikka pääsin psykologiakan juttusille asti perheineni. Minulla olisi ollut potentiaalia vaikka mihin, yliopistotutkintoa myöten, jos vain... Tiedoksi kaikille että piri eli amfetamiini ei toimi näissä aivoissa. Nautintojen hakeminen ja sen tärkeys on potenssiin kymmenen muihin kansalaisiin verrattuna dopamiiniaineenvaihdunnan vuoksi. Seuraa päihteitä, ruokaa, tupakkaa, kahvia, näpistelyä, pelejä, mihin vain voi jäädä koukkuun niin se onnistuu. Toivon ettei tätä sattuisi kenellekään muulle, mutta toisaalta toivon, että riskikäyttäytyminen huomattaisiin ajoissa.

      Poista