lauantai 4. joulukuuta 2010

Unelmatyö

Puolen vuoden sisällä minulle on jo kahdesti tarjottu mahdollisuutta itsenäiseen työhön ja huomattaviin lisäansioihin. Minulta on kysytty, mitä haluaisin tehdä, jos minulla olisi nykyistä enemmän aikaa ja rahaa eikä minun pitäisi työskennellä orjallisesti työnantajan määräämään aikaan.

Minä taidan olla siinä suhteessa umpisuomalainen ja luterialaisen työhulluuden äidinmaidossa imenyt yksilö, että en osaisi edes kuvitella elämääni ilman säännöllistä päivätyötä. Ja jos minulla on mahdollisuus valita, mitä työtä tahdon tehdä, se on ehdottomasti opettamista.

Ymmärrän olevani onnellisessa asemassa, sillä saan tehdä juuri sitä työtä, jota haluan ja jolla pystyn elättämään itseni ja perheeni.

Kaikille se ei ole mahdollista. Moni on hankkinut koulutuksen ja ammatin, mutta koulutusta vastaava työ ei tuo tyydytystä ja töissä käydään vain rahan vuoksi. Monella olisi saattanut olla haluja opiskella itselleen mieleinen ammatti, mutta esim. taloudelliset tai perhetilanteesta johtuneet olosuhteet ovat estäneet sen. Joku puolestaan saattaa olla tyytyväinen työhönsä, mutta ansiot eivät riitä itsensä ja perheensä elättämiseen.

1940-luvun lopulla kaksi amerikkalaista ystävystä vakuuttuivat omien kokemustensa kautta siitä, että kaikilla, joilla on vain halu yrittää, voivat menestyä oman liiketoiminnan luomisessa suoramyynnin avulla. Miehet myivät aluksi ravintolisiä ja siirtyivät sitten mm. kodinhoitotuotteisiin ja kosmetiikkaan. Tällä hetkellä kyseisellä suoramyyntiyrityksellä on yli 3,6 miljoonaa itsenäistä liikkeenharjoittajaa yli 80 maassa.

1963 texasilainen rouva perusti oman kosmetiikkayrityksen, jotta hän voisi tarjota muille naisille itsenäisen uramahdollisuuden kosmetiikkatuotteiden myyjinä. Tänä vuonna 1,8 miljoonaa naista toimii itsenäisinä ihonhoidon konsultteina 30 markkina-alueella

Suoramyyntibisneksessä ei tarvita omaa liiketilaa eikä kallista mainostilaa mediasta, vaan tuotteita markkinoidaan ja myydään tuote-esittelyissä asiakkaan kotona, työpaikalla tai muussa julkisessa tilassa. Myyjät voivat sopia tuote-esittelyistä asiakkaittensa kanssa vapaasti oman aikataulunsa mukaan ja heidän tulonsa riippuvat siitä, kuinka paljon he onnistuvat myymään tuotteita asiakkaille ja hankkimaan heidän joukostaan lisää suoramyyjiä.

Henkilö, joka esitteli minulle tätä liiketoimintaa kertoi, että monet ovat muutaman vuoden jälkeen voineet jättää päätyönsä ja rahoittaa elämänsä suoramyynnistä saaduilla tuloilla. Osa tuloista on ns. passiivista tuloa, jonka eteen myyjän ei tarvitse itse nähdä vaivaa. Mitä enemmän myyjä on onnistunut hankkimaan uusia suoramarkkinointimyyjiä, sitä suurempi on passiivisen tulon osuus. Keskustelupalstoilla voi käydä lukemassa lisää esimerkkejä näistä menestystarinoista.

Mutta ei suoramyynnissäkään menestys ilmaiseksi tule. Itsenäisellä liikkeenharjoittajalla ei ole esimiestä, joka määrää työajoista. Sen sijaan työajat on räätälöitävä asiakkaiden aikataulujen mukaan, mikä tarkoittaa sitä, että aktiivisen myyjän on oltava iskussa silloin kun tavallisilla työssäkäyvillä ihmisillä on vapaa-aikaa. Siksi suoramyyjä tekee töitä iltaisin ja viikonloppuisin. Jos tätä työtä tekee aluksi vain sivutoimisesti, se tarkoittaa sitä, että myyjä tekee töitä kellon ympäri. Ja vaikka päivätyö jäisikin pois tulojen kasvettua, työ olisi jatkossakin hyvin ilta- ja viikonloppupainotteista.

Monille suoramyyntityö voi tarjota juuri heille sopivan tavan tienata rahaa elämiseen. Se ei vaadi suurta alkupääomaa ja työtä voi tehdä juuri niin paljon kuin omat rahkeet riittävät. Koska kyseessä on myyntityö, joka vaatii kontaktin ottoa asiakkaisiin, se ei välttämättä sovellu ihan kaikille. Parhaimmillaan myyjä osaa tehdä tuote-esittelyistä mielekkäitä tilaisuuksia sekä itselleen että asiakkailleen. Ja jos vielä itse uskoo myymiinsä tuotteisiin ja niiden hinta- ja laatusuhteen kohtuullisuuteen, työ voi tuottaa myös henkistä nautintoa. Työstään nauttivan ja siihen uskovan myyjän työtä on ilo katsella. Ja kun vielä kaupan päälle saa asiantuntevaa konsultointia, olen halukas ostamaan heiltä näitä tuotteita ja suosittelemaan niitä myös ystävilleni.

Mutta suoramyyjäksi en itse kyllä aio ryhtyä. Kiitos vain tarjouksesta, mutta ainakin tällä hetkellä haluan panostaa täysillä opetustyöhön. Vaikka minulla on esimiehen määräämät työajat ja teen niiden lisäksi paljon työtä myös omalla ajallani iltaisin ja viikonloppuisin, tämä työ on kuitenkin se, joka tuo minulle henkistä nautintoa riittävästi siitä saamaani palkkioon nähden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti