sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Sometetaan!

Tällä viikolla minuun iski valtava some-kuume! Perustin koulumme opettajille oman Facebook-ryhmän, johon myöhemmin kutsumme mukaan myös oppilaita. Samaan projektiin liittyen tein meille myös oman blogin ja Twitter-tilin. Tarkoituksena on opetella yhdessä käyttämään hyväksi sosiaalisen median palveluita opiskelussa. Mikä parasta, verkossa voimme integroida luontevasti eri oppiaineita. Halutessaan jokaisen oppiaineen opettaja voi luoda lisäksi omia virtuaalisia oppimisympäristöjä koulumme kotisivujen alle. Mukaan voidaan linkittää myös oppilaiden ja opettajien omia sivustoja.

Eilen joulusiivouksen lomassa rakentelin ensimmäisiä kirjallisuuden opiskeluun liittyviä sivustoja koulumme pedanettiin. Työn alla ovat Kauhugalleria ja Rikoslaboratorio, kauhu- ja dekkarikirjallisuuden opiskeluun liittyvät foorumit, joiden muokkaamiseen opiskelijatkin saavat osallistua. Joululoman jälkeen voimme alkaa jo testata sitä käytännössä.

Esittelin ideaa alustavasti jo oppilailleni ja he vaikuttivat innostuneilta. Joillakin olisi ollut jo nyt hyviä linkkejä kauhukirjallisuuteen liittyen. Ehkä annan kokeeksi salasanan jo joillekin innokkaimmille oppilaille, jotta he voivat kokeilla ja kehittää sivustoja joululoman aikana.

Koko projektin tärkein tavoite on kuitenkin opettaa oppilaille sosiaalisen median hyötykäyttöä. Kieltämättä minua huolettaa, osaavatko nuoret käyttäytyä kunnolla yhteisillä foorumeilla. Ihan kuin luokkahuoneessakin, myös virtuaalisessa oppimisympäristössä on omat käyttäytymissäännöt. Ehkä niiden kirjaaminen voisi olla ensimmäinen yhteinen työ. Ja jos noita sääntöjä rikkoo, siitä seuraa sanktio, jotka oppilaat ovat yhdessä päättäneet.

Olisi kiva kuulla, millaisia käytäntöjä muilla kouluilla on? Mitä sudenkuoppia tällaiseen hankkeeseen liittyy? Mitä kannattaa tehdä ja mitä ei missään nimessä kannata edes harkita? Laittakaapa kommentteja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti