lauantai 23. helmikuuta 2013

Ylioppilasjuhlista kortistoon

Aamulehti uutisoi 22.2.2013 abiturientteja hämmentävästä työttömyysturvalain muutoksesta. Uuden lain mukaan tämän vuoden abiturienttien on haettava jatkokoulutukseen jo keväällä tai muuten he menettävät oikeuden työttömyysturvaan seuraavana syksynä. Opiskelijan on haettava vähintään kahteen koulutukseen ja osallistuttava pääsykokeisiin. Opiskelupaikka on myös luonnollisesti otettava vastaan eikä opiskelua saa keskeyttää ilman hyvää syytä.

Minulle ei 80-luvun lopulla nuorena ylioppilaana tullut mieleenkään hakeutua ylioppilasvuoden jälkeen kortistoon. Suunnitelmissani oli hakea haluamaani opiskelupaikkaan ja jos se ei onnistuisi, ajattelin käydä töissä. Kun sitten päätin kirjoittaa ylioppilaaksi vasta syksyllä, minulle tuli pakollinen välivuosi. Koska olin kaikkina lukiokesinä ollut kesätöissä, työpaikan saaminen ei tuottanut ongelmia. Minulle oli itsestään selvää, että asuisin vielä kirjoitusten jälkeen kotona ja maksaisin palkkatuloistani osan vanhemmilleni. Kun pääsin opiskelemaan, hain opintotukea ja kävin satunnaisesti töissä. Ajatus työttömyyskorvauksen hakemisesta tuntui silloin vieraalta. Minähän olin nuori, jolla oli kaikki mahdollisuudet edessä, en todellakaan edes osannut mieltää itseäni työttömäksi.

Onko työttömyyskorvauksen hakemisesta tullut jokaisen kansalaisen velvollisuus? Eikö nykynuorella ole enää mahdollisuutta viettää välivuotta kirjoitusten jälkeen ja käydä töissä? Eikö 19-vuotias saa enää asua vanhempiensa luona ja miettiä rauhassa tulevaisuuden suunnitelmiaan? Miksi nuoret on jo alle kaksikymppisinä opetettava hyödyntämään yhteiskunnan tukia? Avioliitto Kelan kanssa on monesti orjuuttavaa ja jopa nöyryyttävää. Koko ajan pitää olla kiikuttamassa lippusia ja lappusia, ja jos jossakin kuussa on tienannut yli tulorajojen, Kela lähettää ikäväsävyisen kirjeen.

Minun nuoreni saavat asua kotona niin kauan kuin he saavat kokopäiväisen opiskelu- tai työpaikan. Minä aion opettaa omalle jälkikasvulleni, että opiskeluelämä kannattaa kustantaa ensisijaisesti opintorahalla tai käymällä töissä. Työttömyyskorvauksista otamme selvää, jos tulee tiukka paikka eikä töitä löydy mistään. Saatan olla vanhanaikainen, mutta mielestäni yhteiskunnan tuet kuuluvat niille, jotka eivät muulla tavoin voi elämäänsä rahoittaa. Sosiaaliturvaa ja työttömyyskorvausta ei ole tarkoitettu kenellekään ensisijaiseksi toimeentuloksi.

Jos nyt joltakulta tämän kevään abilta oikeus työttömyyskorvaukseen menisikin nyt sivu suun, koska ei vielä keväällä hakenutkaan haluamaansa oppilaitokseen, ei hätää! Et ole kurja ja tyhmä luuseri! Hanki kesäksi työpaikka, jossa voit kenties jatkaa pitempääkin. Hanki kokemuksia, nauti elämästä ja hae seuraavana syksynä tai vaikka vasta seuraavana keväänä opiskelemaan! Jokaisella teillä on vielä rutkasti aikaa löytää paikkanne tässä elämässä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti