tiistai 14. heinäkuuta 2009

Kiitokset Uma!

Minä olen kasvanut nuoreksi naiseksi Uman Aaltosen aikana. Uma oli 80-luvulla hieman ärsyttävä täti, joka puhui aikas suoraan seksistä. Olihan se vähän noloa, mutta asiaahan hän puhui. Minulla on vieläkin tallella se Uman laatima päiväkirja, jossa jokaisella sivulla oli jokin aloituslause: Tykkään..., En koskaan aio... Sitä minäkin likkakavereiden kanssa täydentelin.

Uma Aaltonen tuli tunnetuksi muun muassa Yleisradion ja Eeva-lehden toimittajana sekä nuorten sukupuolivalistajana. Hän keskittyi erityisesti sukupuoli- ja päihdekasvatukseen 1970-luvulla, kun hän vieraili puhujana kouluissa eri puolilla Suomea.(HS.fi 13.7.2009)Hän alkoi ensimmäisen kerran puhumaan murkuista. Hän piti mm. Anna-lehdessä nuorten palstaa, radio-ohjelmia ja kirjoitti useita kirjoja nuorille. Murkkuseksi -teos löytyy nykyään jopa netistä. Nuorten lisäksi Uma rakasti koiria ja hevosia, ja niitä käsiteltiin myös hänen lukuisissa teoksissaan.

Uma kantoi loppuun asti huolta nuorista, joiden elämästä puuttuu aikuinen. Suomesta on koko 90- ja 2000-luvun puuttunut uusi Uma tai Uuno, joka yhtä määrätietoisesti pyrkisi valistamaan nuoria. Tosin me kaikki 70- ja 80-luvulla nuoruutemme eläneet olemme varmasti jossakin vaiheessa kuulleet Uman oppeja, joten ehkä me 2000-luvun äiteinä, isinä ja opettajina otamme tuon tehtävän hoitaakseemme ainakin omassa lähipiirissä.

Kiitos, Uma, elämäntyöstäsi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti