sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Erilainen itsenäisyyspäiväviikonloppu

Olen ollut nykyisessä työpaikassani vuodesta 2007. Jokaikinen vuosi siitä lähtien olen istunut tänä kyseisenä viikonloppuna kotisohvalla vihkopinojen keskellä ja arvioinut erilaisia kirjoitelmia ja kirjaraportteja.

Tänä syksynä organisoin työni kokonaan uudelleen. Olin kokeillut ns. plussatöitä jo edellisenä vuonna, mutta vasta nyt suunnittelin syksyn työt ja työtavat niin, että lukukauden lopussa minulla ei olisi valtavaa vihkopinoa sylissä.

Tänä syksynä teetin oppilaillani 45 erilaista kirjallista työtä. Kaikki oppilaat eivät luonnollisesti ehtineet tehdä kaikkia töitä. Taulukossa on melkoinen hajonta: ainoastaan muutama oppilas ehtii tehdä kaikki työt, osa jää puolen välin alapuolelle. Tämä on ihan normaalia. Pääasia on, että kaikki oppilaat tekevät aloittamansa työt loppuun asti ja mahdollisimman hyvin. Nopeat oppilaat saavat edetä omaan tahtiinsa, heitä ei kukaan jarruttele.

Kuvassa on toisen kasiluokkani plussataulukko. Plussataulukon lisäksi otan arvioinnissa huomioon koearvosanan ja muutaman kirjallisen työn, josta oppilaat ovat saaneet numeroarvosanan. Kahdeksasluokkalaisille olen antanut tänä syksynä numeroarvioinnin yleisönosastokirjoituksesta sekä dekkariraportista.


Kiitos tämän systeemin, minulla oli tänä viikonloppuna kotona luettavana ainoastaan muutama dekkariraportti, mielipidekirjoitus ja essee. Taulukossa lyijykynällä merkatut numerot tarkoittavat niitä töitä, jotka oppilaat tekevät viimeisen kahden viikon aikana. 

En väitä, että tämä systeemi on opettajalle helppo tai kevyt. Viimeiset pari kuukautta olen mennyt töihin tunnin etuajassa ja jäänyt jokaikinen päivä pariksi tunniksi lukemaan oppilaiden töitä. 

Mutta se on ollut kaiken sen vaivan väärti. Olen voinut koko ajan arvioida oppilaitteni kirjoitustaitoa ja he ovat oppineet ottamaan vastuuta tehtävistään. Oppilaat ovat saaneet välittömän palautteen työstään ja he ovat voineet jopa itse suunnitella työskentelyään. 

Joillekin hitaasti täyttynyt rivi on toki iso pettymys. Silloin on peiliin katsomisen paikka. Onneksi tammikuussa jokaisen sarake on taas ihan yhtä tyhjä ja jokainen voi aloittaa sen täyttämisen itselleen sopivaan tahtiin. 

2 kommenttia: