sunnuntai 7. elokuuta 2016

Temppuilut sikseen

Uusi lukuvuosi alkaa ensi viikolla. Jo nyt on medioissa juttuja "vallankumouksesta", joka kouluissa on kesän aikana alkanut. Uutta opetussuunnitelmaa on käsitelty kentällä jo toista vuotta, tulevat uudistukset ovat olleet tiedossa jo jonkin aikaa, joten mihinkään uuteen ja tuntemattomaan tuskin kukaan opettaja on tänä syksynä syöksymässä.

Mitä uutta sitten tänä syksynä on luvassa? Me päätimme kollegoiden kanssa keväällä, että aiomme kerätä oppilailta kännykät oppituntien ajaksi pois, mikäli niitä ei tarvita sen oppitunnin aikana. Aika radikaalia ja kapinallista, sillä eikös uusi opetussuunnitelma nimenomaan kannusta opettajia hyödyntämään tietotekniikkaa ja oppilaiden omia laitteita. Oman laitteen hyötykäyttö oppitunneilla on ihan hyvä idea, mutta valitettavasti jatkuva kännykän räplääminen, sillä pelaaminen ja selfieiden ottaminen, estää oppilasta keskittymistä tunnilla tehtäviin töihin ja siksi se on häneltä tunnin ajaksi otettava pois.

Olen itse kehittänyt omia oppituntejani jo muutaman vuoden ajan siihen suuntaan, että oppilaat saavat edetä omaan tahtiin. Siksipä en aio nyt uuden opetussuunnitelman vuoksi ottaa mitään uusia temppuja käyttöön. Minulla on melkoinen pussillinen kaikkia hyviä vanhoja niksejä, joita minun on toki päivitettävä kulloisenkin ryhmän mukaan. Vuorovaikutusta ja yhdessä tekemistä on lisättävä entuudestaan, uusia virikkeitä aion hakea draamaopetuksen puolelta. Kirjoittamiseen saan hyviä vinkkejä omista luovan kirjoittamisen opinnoistani. Haluan, että tunneillani on edelleen tekemisen meininkiä, ja nimenomaan sitä haluan entisestäänkin lisätä.

Tänä lukuvuonna aion panostaa erityisesti henkilökohtaiseen ohjaamiseen, osaamisen kartoittamiseen ja oppimisen tukemiseen ja kannustamiseen. Haluan tehdä jokaiselle oppilaalle tarvittavat pedagogiset asiakirjat huolella ja ajan kanssa. Haluan, että jokainen oppilaani kokee olevansa huomattu ja arvokas omalla erityisellä tavallaan. Siihenkään en tarvitse mitään ihmeellisiä uusia temppuja vaan aitoa läsnäoloa, kiireettömyyttä ja sydäntä. Jotta tähän kykenen, minun on huolehdittava entistä paremmin omasta jaksamisestani.

Mielestäni siinä onkin ihan riittävästi haastetta tälle lukuvuodelle.

Oikein hyvää alkavaa syksyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti