lauantai 25. tammikuuta 2014

Näpit irti HaLusta!

Aamulehti uutisoi torstaina 23.1.2014 Tampereen kaupungin suunnittelemista säästötoimista, jotka kohdistetaan lukioverkkoon. Lehden mukaan huhti-toukokuussa päätettäneen, joudutaanko yksi nykyisistä lukioista lakkauttamaan. Mikäli säästötoimiin päätetään ryhtyä, lakkautettavan lukion arpa osuu todennäköisesti Hatanpään lukioon, joka on opiskelijamäärältään Tampereen toiseksi pienin lukio.

Ehdotus Hatanpään lukion lakkauttamisesta on täysin mieletön. Hatanpään lukio on ainoa Tampereen kaupungin omistama lukio, jossa on musiikkipainotus. Vuonna 2012 lukioon valittin opiskelijoita myös musiikkiteatterilinjalle. Tampereen yhteiskoulun lukio (TYK) on myös ilmaisutaidon lukio, mutta sen ylläpidosta vastaa yksityinen taho, Tampereen yhteiskoulun säätiö. Kalevan lukio on myös yksityinen lukio, jota ylläpitää Kalevan lukion kannatusyhdistys ry.

Hatanpään lukio on seutukunnalla profiloitunut rennoksi, rockhenkiseksi lukioksi, jossa on poikkeuksellisen hyvä yhteishenki. Lukiossa opiskelee noin 300 oppilasta. Määrä takaa sen, että yksikään oppilas ei huku massaan. Lukiolaisten omia tuntoja voi käydä lukemassa heidän perustamassaan Hatanpään lukion puolesta -ryhmässä Facebookissa. Monet nuorista ovat kokeneet, että vasta Hatanpään lukiossa he ovat löytäneet sellaisen yhteisön, johon he oikeasti tuntevat kuuluvansa. HaLussa opiskelee nuoria koko seutukunnalta. Keskiarvoraja sinne on kohtuullinen toisin kuin esim. TYKiin. Hatanpään lukio painii siis lähtökohtaisesti aivan eri sarjassa kuin eliittilukioksi leimautunut TYK. Hatanpään lukio on hakijoidensa ykkösvaihtoehto, jonne he hakevat ensisijaisesti.

Vanhin poikani on hyvä esimerkki tyypillisestä halulaisesta. Hän innostui kitaransoitosta 13-vuotiaana. Hän sai ensimmäisen sähkökitaransa 14-vuotiaana ja opetteli soittamaan sitä itsenäisesti. Yhdeksännen luokan keväällä hän osallistui Hatanpään lukion pääsykokeisiin ja sai opiskelupaikan. Yläkouluikäisenä pojalla ei ollut varsinaista omaa kaveripiiriä, jonka kanssa hän olisi viettänyt vapaa-aikaansa. Lukion alettua neljän pojan ja kolmen tytön muodostama seitsikko on ollut erottamaton yksikkö.

Musiikki- ja musiikkiteatteripainotuksen lisäksi Hatanpään lukio on profiloitunut ensiluokkaiseksi lukioksi maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille. Olen itsekin saattanut sinne kaksi melko myöhäisessä vaiheessa Suomeen muuttanutta maahanmuuttajaopiskelijaa, joiden kielitaito ei välttämättä olisi riittänyt lukio-opintoihin, mikäli he eivät olisi saaneet S2-opettajan tukea opintoihinsa. Mutta koska molemmilla oppilailla oli riittävä opiskelupohja kotimaastaan ja kova motivaatio opiskella lukiossa, he saivat mahdollisuuden jatkaa opintojaan Hatanpään lukiossa.

Hatanpään lukio on kaikinpuolin kannustava ja inhimillinen kasvuympäristö nuorille. Juuri nämä nuoret olisivat vaarassa hukkua massalukioihin. Näiden nuorten vuoksi olen valmis taistelemaan Hatanpään lukion puolesta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti